Jak zdrowo jeść?

Dzisiaj jest bardzo popularne zdrowe odżywianie. Ludzie płacą duże pieniądze za diety i poradniki jak dobrze się odżywiać. Jednym z najczęściej używanych produktów na potrzeby diety to owoce. Mają one wiele zalet. Oprócz ogromnej ilości różnych witamin, dają nam energię potrzebną do naszego życia lub uprawiania sportu. Warto wiedzieć więc jakie są najzdrowsze owoce i w jakiej postaci warto je spożywać.

Surowe owoce na obiad?

Surowe owoce powinny być podstawą naszej diety. Dzisiaj na szczęście w każdym sklepie mamy ich ogromny wybór i dobrych cenach. Najlepiej jest więc co 2-3 dni uzupełniać nasze zapasy świeżych owoców. Możemy je stosować jako dodatek do każdego dania – w szczególności bardzo przydatne będą rano jako świetny dodatek do śniadania. Dzięki zawartości dużej ilości węglowodanów dadzą nam dużo energii i czasami nawet pomagają wyeliminować kofeinę. Przykładem zdrowego śniadania które dam nam kopa na cały dzień może być owsianka z miodem i świeżym owocem. Bardzo dobrym wyborem może być banan albo gruszka. Do obiadu możemy zastosować owoce jako składnik sałatki – tutaj dobrze sprawdzi się jabłko. Jedynie do kolacji należy wstrzymać się z dużą ilością owoców. Zbyt duża liczba węglowodanów nie zostanie spalona w nocy i może być problemem w redukcji wagi. Warto wybiec też te owoce które są najzdrowsze. W tym przypadku na czele będą jagody, ananas lub pomarańcza. Najmniej wartościowe mogą być banany, jabłka oraz gruszki.

Owoce w formie przetworzonej

Jeżeli nie mamy dostępu do świeżych owoców, bądź chcemy przedłużyć termin ich spożycia, warto jest je spożyć w formie przetworzonej. Najlepszą formą będą świeżo wyciskane soki. Dzisiaj na rynku mamy wiele wyciskarek, które z powodzeniem wycisną ostatnią kroplę z dowolnego owocu. Te najlepsze kosztują ponad tysiąc złotych, ale jeżeli robimy soki sami w domu, szybko taka inwestycja może się zwrócić. Najlepszymi owocami do robienia soków będą na pewno pomarańcze oraz jabłka. Zaleca się spożywać jedną szklankę soku ze świeżych owoców dziennie. Jeżeli chcemy delektować się letnimi owocami także w zimie warto zrobić z nich konfitury oraz dżemy. W sieci znajdziemy wiele przepisów jak zrobić w domu takie specjały jednak niestety za każdym razem będzie wymóg podgrzania owoców do wysokiej temperatury w okolicach 90 stopni Celsjusza. To niestety sprawia że owoce tracą wiele swoich wartości odżywczych oraz witamin. Warto więc uniknąć dodawania na przykład cukru lub substancji konserwujących, aby nasze konfitury były jak najzdrowsze.

Jak widać powyżej istnieje wiele form spożywania owoców. Najlepsza jest oczywiście ta, która opiera się na świeżych produktach. Polecane dlatego są najbardziej świeżo wyciskane soki oraz surowe owoce. W sezonie letnim warto więc spożywać owoce tylko w takiej formie. W okresie zimowym, jeżeli nie mamy dostępu do świeżych owoców, można sięgnąć po konfitury i dżemy własnej roboty. Musimy tylko pamiętać, że nie będą one, aż tak zdrowe jak te świeże, jednak lepsze jest to niż nic.

Author: dach-komplex.pl