Własna mieszanka przypraw

Większość ludzi na całym świecie ma obecnie świadomość, jak bardzo ważnym składnikiem pokarmowym, naszej codziennej diety jest błonnik. Aby zachować pełne zdrowie oraz prawidłową sylwetkę i masę ciała, należy spożywać swoje, indywidualnie dopasowane zapotrzebowanie tego składnika. Błonnik w pokarmach zapobiega takim chorobami jak cukrzyca, chroni przed chorobami serca wspomagając układ krążenia, a także układ pokarmowy i jelita. Błonnik ma także właściwości przeciwnowotworowe.

 

Największe ilości tego składnika znajdziemy w płatkach zbożowych, otrębach, grubych kaszach oraz chlebie razowym. Błonnik w pokarmach znaleźć możemy również w niektórych warzywach. Największe ilości obecne są w warzywach suszonych, takich jak marchew, nasiona roślin strączkowych, soja oraz suszona cebula. Z suszonych warzyw warto zrobić sobie domową mieszankę przypraw. Dzięki temu do każdej potrawy, będziemy mogli dodać sobie trochę przypraw pełnych błonnika. Zyskamy gwarancję, że nasze posiłki zyskają doskonały aromatyczny dodatek, bardzo dobry smak i przede wszystkim właściwości zdrowotne bez dodatku soli, która obecna jest we wszystkich gotowych mieszankach, dostępnych w sklepach spożywczych.

Author: dach-komplex.pl