Jaki barwnik jest dla nas najbardziej niebezpieczny?

Coraz więcej z nas chce odżywiać się zdrowo, ale nie będzie to możliwe dopóki nie dowiemy się jakie jest znaczenie dodatków do żywności. Wiele z nich jest dla nas szkodliwe i może nawet wywoływać niebezpieczne choroby, takie jak Alzheimer i nowotwory. Jednymi z najpopularniejszych są barwniki, które wpływają na kolor jedzenia, które kupujemy. Który z nich będzie dla nas najgorszy?

Indygotyn

Znajdziemy go w słodyczach, lodach oraz napojach. Powoduje reakcje alergiczne i podejrzewa się go o działanie rakotwórcze.

Zieleń

Często używa się go w kosmetykach, ale też w słodyczach czy lodach. Może powodować reakcje alergiczne.

Karmel

Wydaje się nieszkodliwy, ale może wywoływać problemy z trawieniem i prowadzić do nadpobudliwości. Używa się go słodyczach oraz w herbacie. Czasem możemy spotkać go też w napojach alkoholowych.

Czerń brylantowa

Używa się jej do farbowania kawioru, ale też do produkcji galaretek czy innych słodyczy. Musimy go unikać, jeśli jesteśmy wrażliwi na działanie salicylanów, bo mogą one zostać przekształcone w szkodliwe związki.

 

Author: dach-komplex.pl